Fett.

Varför behöver vi fett? De viktigaste vitaminerna A,D och E  och kan inte absorberas utan det mättade fettet. Det kalcium finns i tex. spenat absorberas inte om det inte äts tillsammans med mycket fett såsom, smör, kokosfett eller olivolja. Fett är viktigt för tillväxten, ger oss energi och är nödvändigt för att hjärnan ska fungera optimalt. Vår hjärna består av 60-80% procent fett och 50% procent av detta utgörs av mättat fett. Fett är nödvändigt för njurarnas, hjärtats, och lungornas funktion. Dessutom är det viktigt för bildandet av hormoner och för hud, skelett och ögon.

Mättat fett finns huvudsakligen i animaliskt fett och i tropiska oljor såsom kokosolja. Alla kolatomer hos de mättade fetterna är kopplade till väteatom, vilket gör de stabila och fasta i rumstemperatur. De tål höga temperaturer innan de härsknar, varför de är mycket bra att använda till stekning. Modersmjölk innehåller mycket mättat fett som behövs för att bygga upp starka cellmembran, den skyddande hinnan kring alla våra celler i kroppen. Mättat fett stärker immunförsvaret och skyddar oss mot cancer. Lungorna kan inte fungera utan mättat fett och fettet behövs för lagring av kalcium i skelettet. Det täpper inte till ådrorna eller orsaker hjärtsjukdomar, det är viktigt för att nervsystemet skall fungera optimalt och det innehåller de viktiga fettlösliga vitaminerna A,D och K. Vid inflammationer rekommenderas att ta extra mycket mättat fett. Kokosfett är en bra källa som även är bra för den som vill gå ner i vikt tack vare att kokosfett ökar ämnesomsättingen. Dessutom ger det extra energi.

Mättat fett har vi ätit sedan urminnes tider i form av animaliskt fett, mjölk och tropiska oljor. Det är ett modernt påfund att vi skall äta processade vegetabiliska oljor. Det finns klara bevis på att det är det sistnämnda som orsakar hjärt och kärlsjukdomar.

Bra fetter är torskleverolja, äggulor, kokosfett, palmolja, smör, animaliskt fett och feta obehandlade mjölkprodukter (ej pastöriserade). Dessa livsmedel hjälper oss att uppnå vår idealvikt, ökar vår energi, höjer immunförsvaret och förbättrar matsmältningen. Smör, ister och talg, gås och ankfett och kokosfett är bra val för stekning. I salladsdressing rekommenderas kallpressad olivolja eller sesamolja. Kokosfett verkar läkande vid inflammationer, och har effekt vid överväxt av candida. Dåliga fetter ät margarin, processade oljor såsom solrosolja, matolja och oljor som härrör från soja. Undvik därför dessa.

Detta är ett utdrag från boken: Vad skall vi äta och varför – Gunilla Blomberg.

Jag använder själv nästan enbart kokosfett till all min matlagning. Eftersom det går åt mycket köper jag direkt från LCHF – butiken på nätet. jag brukar steka i det som heter deodoriserat dvs det är utan smak av kokos. Här köper jag också mandelmjöl som jag använder till mina kakor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: