Myten om det nyttiga vetet och fullkornet!

Människan började äta spannmål först när de blev bofasta för ca 10 000 år sedan. Tidigare var människan ett nomadfolk, och det fanns ingen möjlighet för dem att odla eller bruka jorden. Födan bestod i huvudsak av kött, och när säsongens frukter, grönskar, nötter och frön kom, åt man även av dessa.

Många menar att vi egentligen inte är skapta för att äta spannmål, frön och baljväxter innehåller gifter som blockerar upptaget av mineraler. Detta innebär att bukspottkörteln måste arbeta hårdare för att själv tillverka enzymerna. Spannmål stör också upptaget av D vitamin. Fytinsyra, som finns i skalen på spannmålskärnan, blockerar upptaget av zink, magnesium, järn och koppar. Växtlektin är ett annat ämne som finns i oraffinerade spannmål, frön, bönor, potatis och jordnötter. Detta kan ta sig igenom tarmslemmhinnan och orsaka att de röda blodkropparna klumpar ihop sig. Växtlektiner kan även orsaka celldelning, hormonrubbningar och troligen också åderförkalkning.

Vete, råg, korn och havre innehåller gluten, ett protein som kan skada tarmen slemhinna hos många människor. Glutenallergi har blivit ett allt vanligare problem hos många människor. Glutenallergi orsakar ett bristfälligt upptag av bland B- vitaminer,  zink, kalcium , magnesium och järn. När upptaget av näringsämnen i kosten hindras får man bristsymptom som kan ge en mängd olika sjukdomar. Vad som händer vid gluten allergi och andra allergier är att tarmslemhinnan skadas och inflammeras. Det blir då lättare för stora molekyler att passera ut i blodet och risken för sekundära sjukdomar som till exempel ledinflammation ökar. Därför är det att rekommendera till dig som har problem med värk i leder att helt utesluta gluten ur din kost i några veckor och se vad som händer. Kanske upptäcker du att din värk försvinner. Symptomen på glutenallergi kan verkligen yttra sig på många sätt. Genom åren har jag träffat många människor som upptäckt att problemen som de gått och dragits med i flera år försvunnit när de slutat med gluten. Det är värt att poängtera att det kan ta flera år att utveckla en glutenintolerans. Om du varje dag , år ut ut och år in, stoppar i dig något som du inte tål, innebär det att immunförsvaret till slut inte orkar längre. Då uppstår symptomen och besvären. I boken Dangerous Grains av James Braly och Ron Hoggan hävdar författarna följande sjukdomar kan bero på en odiagnosticerad glutenallergi: cancer, autoimuna och neurologiska sjukdomar, kronisk smärta, osteoporos, epelepsi, ADHD och andra inlärnings problem, infertilitet, missfall, för tidig födsel och kroniska leversjukdomar.

Mjöl finns ju idag i nästan alla processade livsmedel i butikens hyllor. Vad är det för fel på spannmål egentligen? Det har ju funnits med oss i tusentals år. I bibeln talas det om vårt dagliga bröd och vi bryter bröd tillsammans med vänner vid matbordet.

Vete i den högförädlade form som finns i dag har inget gemensamt med de ursprungliga vetesorterna. Dagens vete ligger sannolikt bakom många av de sjukdomar som den moderna människan drabbas av. Påbudet att vi skall äta ”nyttiga fullkornsprodukter” har varit förödande för folkhälsan skriver Dr. Davis i sin bok Brödberoendet. Även om vete aldrig har varit speciellt hälsosamt så har det bidragit till att hålla mänskligheten vid liv och den har kunnat föröka sig med våldsam kraft. Undan för undan har jordbrukare genom naturliga metoder gjort vetet mer avkastande, dock utan att de inneburit några större förändringar. Det var först under senare delen av 1900-talet som vetet hybridiserades så att vetets protein struktur förändrades radikalt, vilket har förödande effekter på folkhälsan.

Det första vilda vetet var enkorn. Det hade en genetisk kod med 14 kromosomer och odlades för ca 5000 år sedan. Sedan blandades det med annat vildgräs och emmervetet uppstod. Det hade 28 kromosomer. Det odlades under tusentals år och var viktigt bland annat under det gamla Egyptens storhetstid. Nästa steg i utvecklingskedjan togs när emmervetet korsades med ett annat gräs och nu fick vetet 42 kromosomer. Detta vete, Triticum aestvum trängde ut de gamla vetesorterna eftersom det var högavkastande och tåligare och hade bättre bakegenskaper.

En av de stora frågorna på 1960-talet handlade om befolkningsexplosionen. Hur skulle maten räcka till för att mätta alla munnar? I USA exprimenterade man intensivt med att få fram tåligare och ännu mer avkastande vetesorter. På senare tid har man även tagit fram vete som tål växtgifter. Det sker bland annat genom användning av kemikalier och radiaktiv gammastrålning etc….

I korthet handlar det om att vi i dag omger oss med ett vete som har egenskaper som inte är nyttiga för oss. Och då känner vi inte ens till vetets alla effekter. Ett stort problem med vete är dess höga glykemiska index. Faktum är att fullkornsvete har ett ännu högre GI än vetemjöl utan fullkorn. I båda fallen höjer vetet blodsockret mer än vanligt socker!! På senare tid har man konstaterat att vetet innehåller morfinliknande substanser som ökar aptiten och kan leda till att vi utvecklar ett beroende. Brödberoendet beror på att vissa glutenproteinerna gliadinerna stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta.

Dr Davis använder begreppet wheatbelly, vetemagen, eftersom han ser det enorma överviktsproblemet i USA som ett resultat huvudsakligen av den intensiva konsumtionen av det blodsocker och insulinhöjande vetet. Övervikten och fettbildningen kring organen i buken ger upphov till ständig inflammation som bidrar till uppkomsten av bland annat hjärtkärlsjukdom, cancer, reumatoid artrit och demens.

Det moderna vetets excellenta bakegenskaper beror på det höga gluteninnehållet. Detta gluten ligger bakom många ohälsoeffekter. där celiaki är den mest kända. Numera är forskare i stort sett eniga om att det finns ett samband mellan vetekonsumtion och förekomsten av psykiatriska sjukdomar som schizofreni, autism och ADHD. Det är dock inte fastställt att vetet orsakar sjukdomarna men däremot finns det en uppsjö av forskning som visar att vete försämrar dessa sjukdomstillstånd.

Det finns oändligt mycket mer att gå in på när det gäller spannmålets förödande inverkan på vår hälsa. Den som äter Stenålderskost= paleo eller LCHF är vetefri, vilket kan vara en av de viktigaste orsakerna till den upplevda förbättrade hälsan hos alla svenskar som börjat äta LCHF/Paleo.  När du läst Dr William Davies bok kommer du aldrig att låta dig frestas att sätta i dig en vetebulle eller en pizza eller något annat förföriskt bakverk.

Mitt bästa råd till dig är ge det 4 veckor ta bort all gluten från din kost för att se hur du mår. Det går inte att dra ner på det, du måste sluta helt för att inte utsätta kroppen för dess allergi främjande egenskaper som spannmål kan orsaka. Ge det 4 veckor och jag kan lova dig att du har glömt bort hur en frisk kropp kan kännas, det är helt fantastiskt att vara glutenfri. Jag frestas aldrig att ta något som innehåller gluten, det är helt enkelt inte värt det.

Källa:

Vad skall vi äta och varför? Gunilla Blomberg

Hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa Dr. William Davies Brödberoendet  (hjärtläkare).

Comments

  1. Jättebra artikel, Kristina! Fortsätt missionen – vi blir fler och fler som försöker haka på och pratar om det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: