Rådjursgryta

I söndags gjorde jag en rådjursgryta, såsen blev så god att man skulle kunna äta bara den med sked. Vilt är nyttig mat. Rådjuret köpte jag på Kulla Gunnarstorps gårdsbutik.

DSC_0273

Rådjursgryta 4 personer.

 • 1 kg Grytbitar av rådjur.
 • 1 påse av ekol. schalottenlök.
 • 3 -4 stora Vitlöksklyftor.
 • 1 Aubergine.
 • 1 pak av ICA ekol. krossade tomater.
 • 300 gr färska Skogs champinjoner.
 • 2 msk. Lantbuljong RenéeVoltaire.
 • 3 msk. Tamari Renée Voltaire.
 • 500ml vatten.
 • 2 dl rött vin.
 • olivolja
 • 1 msk Ankfett.
 • Salt och peppar.

Tillagning:

Börja med att skära auberginen i cm stora skivor, lägg på ett fat och strö lite salt ovanpå för att dra ut vätskan. Låt stå så minst 30 minuter. Skala schalottenlökarna och vitlöksklyftorna. Fräs Köttet tillsammans med schalottenlökarna och vitlöken i omgångar i olivolja på medelvärme i en stekpanna tills det börjar få fin färg, salta och peppra. Transportera över det till en gryta slå på de hackade tomaterna, tillsätt vatten, vinet, lantbuljongen samt tamari. Låt småputtra på svag värme i ca 90 – 120 minuter. Tills köttet är mört.

Under tiden Torka av aubergine skivorna med hushålls papper och stek på medelvärme med ganska mycket olivolja, de suger åt sig mycket. Lägg åt sidan. Skär skogs champinjonerna i skivor och fräs i lite ankfett, ställ sedan åt sidan.

När köttet nästan är nästan färdigt och ca 15 minuter kvar av tiden lägg ner auberginen i grytan tillsammans med svampen. Låt det koka samman. Smaka av grytan. Om du vill ha lite tjockare sky kan du ev. reda den med lite arrowrot utrört i lite vatten.

Till grytan kan du servera blomkålsris.

Ett blomkålshuvud rivs i en matberedare. Koka upp i en gryta vatten med lite salt. När det kokar häll i den rivna blomkålen. Efter i minut häll av vattnet i ett durkslag. Tag en klick smör och rör ner i blomkåls riset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: