Kyckling ”allt i ett”

Hel grillad kyckling i ugn är fantastiskt gott, bra mat som sköter sig själv. Jag använder mig alltid av Bosarps ekologiska kyckling, de är betydligt större men har man tur blir det lite över till sallader i veckan. I det här receptet blir det också en otroligt god och smakrik buljong när kycklingen grillas i ugnen. Den kan du ta vara på och smaksätta en soppa.

Kyckling ”allt i ett”  4-6 pers.

 • Bosarps ekologiska kyckling 2-2,5kg.
 • 1 bunt Salvia.
 • 4 kvistar Rosmarin.
 • 1 citron, delas på mitten.
 • 6 vitlöksklyftor skalade.
 • Celtic Sea Salt.
 • Peppar från kvarnen.
 • 6 msk. Oliv olja.
 • 1 tsk Dijon Senap.
 • 1 tsk Citron juice.
 • 1 msk. finhackad färsk salvia.
 • 1 tsk. Färsk timjan blad.
 • 1tsk. Färsk Rosmarin.
 • 1 Vitlöksklyfta pressad.
 • 1 tsk Celtic Sea Salt.
 • Några varv på pepparkvarnen.
 • 6 Stora morötter, skalade och delade i 3cm stora bitar.
 • 1 Butternut Pumpa medelstor. Skalad och skuren i kuber.
 • 2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor.

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj ur kycklingen i rikligt med kallt vatten. Torka den sedan torr med hushållspapper. Krydda kycklingen invändig med salt och peppar. Fyll den sedan med, salvia, rosmarin, citronhalvor och vitlöks klyftorna. Lossa försiktigt skinnet från bröstet. Knyt sedan ihop benen med ett bomullssnöre och se till att även vingarna kommer in till kroppen.

I en skål blanda, oliv olja, senap, citronjuice, vitlöksklyftan, de hackade örtkryddorna av salvia, rosmarin, och timjan. Salt och peppar. Blanda allt väl. Pensla sedan in kycklingen med blandningen, även under skinnet på bröstet (det skall bli lite över till grönsakerna).

Sätt in kycklingen i ugnen med bröstsidan upp i 200 grader för 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Du får räkna en timme per kilo.

Grönsakerna skalas och skäres i kuber. Ta resen av oljan och blanda med grönsakerna så att de blir väl inoljade. När det återstår en timme av tiden lägger du grönsakerna runt om kycklingen.  Kycklingen är klar när du sticker in en provsticka och vätskan som sipprar ut är helt klar. Tag ut från ugnen lägg folie på och låt den vila 20 minuter innan du skär upp den.

P1050591

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: